5 свежи идеи за малка баня

Проектирането на малки бани може да бъде истинско предизвикателство, но има някои хитри трикове, които можете да използвате, за да увеличите максимално наличното пространство. Един от най-популярните трикове е да се направи малка баня по-голяма, като се използват огледала от едната или от двете страни на помещението. Друга възможност е да се включи характерна стена, която ще служи като фокусна точка на банята и ще й придаде индивидуалност.

  1. Мозайка във формата на сладки сапунени мехурчета.

Дизайнера Хю Лесли (Hugh Leslie) обича нестандартните решения. При дизайнерското оформление на малък санитарен възел в Лондон, той решил да избегне обикновените стандарти и оформил основната стена на банята с необичайна мозайка във формата на сапунени мехурчета с различен размер и отенъци на синият цвят. Така той успява да визуално да промени пространството и сякаш да избута стената още малко назад.

  1. Огледална фантазия.

Без огледало банята като цяло не може. А в такива, които са малки се препоръчва да има едно голямо и широко огледало за визуално увеличаване на пространството. Лондонската дизайнерка Ан Бойд (Ann Boyd)  обаче избира огледалата за основен покривен материал, като ги предпочита пред плочките за една мъничка баня. По този начин благодарение на илюзията на огледалото тя скрива реалната големина на помещението.

  1. В розовата мъгла.

Извън стандартите може да излезете като използвате и тапети вместо обичайните керамични плочки за стена. Освен това, съвременните производители предлагат много устойчиви на влага изработени специално за баня. Много свежо и нежно изглеждат тапетите в коралов цвят. С тях може да поставите и декоративни елементи в кафяво, червено и жълто. Така и прави английската дизайнерка Аманда Хорнби ((Amanda Hornby). Като разкошен акцент за банята ваната била облицована с тънки пластини мрамор.

  1. Удобно съхраняване.

Често в банята има остър недостиг на място за съхранение на продукти. За решаването на този проблем може да използвате ниши от гипсокартон като направите отворени рафтове до тавана. Те са идеални за шампоани, гелове, кърпи, кремове, и дори една аптечка.

  1. Функционалните ъгли.

В малката баня си струва да се обърне внимание на ъглите. Те могат да помогнат за спестяването на голямо пространство. Така например, в ъгъла можете да инсталирате мивката и просторен шкаф с огледална врата.  Това решение взима и дизайнера  Чарлз Джонс (Charles Jones) когато ремонтира малка баня в една стара къща. За облицовка използва гранитогрес а за баланс облицова мивката и ваната с дървени панели от гръцки орех като така интериора се получава достатъчно качествен и солиден.