Ползи и рискове от кросфит тренировките

С нарастването на популярността на програмата за упражнения Кросфит, на специалистите, които се занимават с това, може да бъдат задавани въпроси относно уместността на тренировките и какво може да се постигне.

Кросфитът е много популярна дисциплина за активните хора по цял свят. Тя е толкова популярна, че вече има редица проучвания за ползите, рисковете и вредите от кросфита. За да не отегчаваме аудиторията с излишни данни, ще споделим само най-важните данни в тази статия.

КАКВО Е КРОСФИТ?

Кросфитът е начин на живот, характеризиращ се с безопасни, ефективни упражнения и здравословно хранене. Този набор от упражнения и правила може да се използва за постигане на всяка цел, от подобряване на здравето до систематични упражнения за състезатели в различни видове спорт.

Има обаче нещо важно, което трябва да знаете. Това е брандиран фитнес режим, който е измислен от Грег Гласман, който още преди 20 години регистрира името и то не може да се ползва за комерсиални цели от нелицензирани треньори. Така че когато предлагате кросфит тренировки, внимавайте с правната страна на въпроса, защото CrossFit организацията следи много строго такива практики.

КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ОТ КРОСФИТ ТРЕНИРОВКАТА?

Високоинтензивните движения използващи всички стави на тялото могат да ви помогнат да увеличите мускулната си сила и издръжливост.  Добавянето на допълнително тегло към вашите тренировки може да увеличи натрупването на мускулна маса чрез добавяне на стрес към мускулите. Всичко това увеличава физическата ви сила.

Този набор от тренировки може да увеличи максималното количество кислород, което можете да използвате по време на тренировка. Въпреки това, изследванията са неубедителни както за краткосрочните, така и за дългосрочните ефекти на CrossFit върху физиологичните промени и аеробните ползи.

кросфит

Кросфит тренировките често включват функционални упражнения или упражнения, които имитират движения, често правени в ежеднивието. Функционалните движения, като клекове, махове с гири или преси над главата, могат да помогнат за подобряване на пъргавината, баланса и гъвкавостта.

Кросфит тренировките могат да ви помогнат да изгорите повече калории от други тренировки. Средно 90 килограмов  мъж или 70 килограмова жена ще изгори съответно 15 до 18 калории в минута и 13 до 15 калории в минута по време на Кросфит тренировката. Можете също така да продължите да горите калории по време на периода на възстановяване.

КАКВИ СА РИСКОВЕТЕ ОТ КРОСФИТ?

Както казахме кросфит е патентован начин на тренировка. За да няма рискове за здравето на трениращите,  кросфит тренировките трябва да се водят от лицензирани специалисти,  преминали обучение. Ако искате да правите кросфит сами, ще трябва да проучите упражнения, практики и начини на хранене.  Важно е и да видите какви спортни аксесоари и уреди за кросфит ще са ви нужни.

Рисковете от кросфит произтичат от високоинтензивната методика на тренировки. Така че трябва предварително да се свържете със специалист, който ще провери какво натоварване можете да понесете и какви последствия за вашето здраве може да има.

Рискът от контузии се увеличава всеки път, когато увеличите интензивността на тренировките си или количеството тежести, която вдигате. Някои често срещани наранявания при кросфита включват: болките в кръста, тенис лакът, наранявания на коляното, ахилесов тендинит, наранявания на коляното и болки в ставите.

Ако сте нов в кросфита, трябва постепенно да увеличавате натоварването, за да не се налага да изпитвате изброените проблеми.